Blogi

Etätöissä Italiassa, ja miltä työelämä maistuu gastronomian kehdossa?  

Etätyön mahdollisuudet kasvoivat toimialallamme merkittävästi v. 2020 alkaen. Itse asun Italiassa, ja nykyinen hybridimalli luo mahdollisuuden työntekoon etänä.

Meille Italia valikoitui maaksi, johon halusimme molemmat puolisoni kanssa, varsinkin puolisoni työn puolesta. Löysimme talon Barbarescon kukkuloilta, Italian pohjoispuolelta Piemonten maakunnasta.

Asumme maaseudulla, mutta lähin Alban kaupunki on 7 kilometrin päässä, ja isoihin metropoleihin Torinoon ajaa n. yhden tunnin ja Milanoon noin 2 tuntia. Talomme sijaitsee alueella, joka on Pohjois-Italian gastronomiakentän avainaluetta, tunnettu Alban valkoisista tryffeleistä, ja viineistään.

Etätyöskentely antoi meille molemmille mahdollisuuden asua kyseisellä seudulla, joka on tärkeää erityisesti koska puolisoni työskentelee turismialalla. Hänen yrityksensä tuo suomalaisia asiakkaita kotialueellemme lisäksi Roomaan ja Etelä-Italiaan, mm. Sisiliaan. Olemmekin työantajalleni kiitollisia, että saimme yhdistettyä molempien ammatit järkevään asumisratkaisuun ulkomailla.

Entä miten etätyö näkyy arjessa? Muun muassa konkreettisesti siinä, kun nostat katseesi horisontissa siintäviin Alppien vuoristoon miettiessäsi, miten kyseinen oikaisu nettovelkaan tulee vaikuttamaan yrityskaupasta maksettuun kauppahintaan. Tai vaihtoehtoisesti antamaan asiakkaallemme kauppaneuvotteluun kohdan, josta voi joustaa, että saadaan tietty tärkeä neuvotteluasema läpi. Nämä abstraktit mietteet soljuvat varsin mukavasti, kun välillä saa nostaa katseensa jylhiin ja kauas siintäviin maisemiin.

Etätyömahdollisuus luo elämänlaatuun oman lisänsä, kun työpäivän jälkeen lähtee kävelylle ympäröiville viinitarhoille tai pyöräilemään kukkuloille, korkeuserojen lisätessä mielenkiintoa. Tarhojen peittämiltä harjanteilta on näkymät niin Ranskan, Italian kuin Sveitsinkin Alpeille, ja ulkoilu näissä maisemissa on mainio vastapaino informaatiotyöntekijän arkeen.

Lisäksi elämänlaatuun vaikuttaa paikallinen gastronomia ja etäisyys Alpeille ja Välimerelle. Molempiin ajaa kotipihastamme noin puolessatoista tunnissa, joka on varsinainen etu, jos harrastat mm. laskettelua tai kiipeilyä tai haluat päästä rentoutumaan Välimeren laineille.

Terveisin Italiasta,

Atte Sukki